Szépséglabor

TIPPEK EGY PRÁGAI HOSSZÚ HÉTVÉGÉHEZ

2017. május 10. Szépséglabor Szólj hozzá!

TIPPEK EGY PRÁGAI HOSSZÚ HÉTVÉGÉHEZ

praga.pngpraga_4.png

Prága az a város, ahova időről időre visszavágyunk. A belváros pont annyira bejárható, hogy a második alkalommal már ismerős legyen minden, ugyanakkor mindig találunk valami izgalmasat a következő sarkon. Mivel már többször utaztam ide, vannak már törzshelyek, kedvenc részek, és kedvenc szállások is, úgyhogy úgy gondoltam összeszedek néhány tippet egy tökéletes hosszú hétvégéhez Prágában.

UTAZÁS
Prága viszonylag közel van hozzánk, Budapesttől mindössze 525 km. Ezért autóval is hamar ott lehetünk, sőt már közvetlen repülőjárat is indul, én mégis a vonatot ajánlom. Kicsit hosszabb csak az út, mint autóval, viszont kényelmes és nagyon kedvező árakat lehet kifogni. Legutóbb 2 főre, oda-vissza 10 000 Ft volt a vonatjegy. Bár sokan választják az éjszakai utazást, érdemes lehet nappal utazni, mert maga az út is izgalmas - gyönyörű tájakon át vezet. Prága előtt például egy vadregényes, hegyi tájon keresztül, ahol a legelésző tehenektől kezdve a lassan csörgedező folyóig minden adott ahhoz, hogy erős késztetést érezzünk az azonnali leszállásra. Egyszer meg is teszem...

SZÁLLÁSOK
Tele a város Airbnb lakásokkal, és a belvárosban is lehet találni már megfizethető áron. Ha egy hosszú hétvége a terv, érdemes lehet egy ilyet lefoglalni, mert a belváros gyalog is bejárható és így a villamosozást és az ezzel járó időt és költséget is megspóroljuk. Mi legutóbb ITT szálltunk meg és ez a lakás igazi telitalálat volt. Modern, teljesen felszerelt, fürdőkádas (fontos szempont) és a város egyik leghíresebb, és legrégibb sörözője egy utcával arrébb volt... Az óvároshoz picit még közelebb, egy Tescoval és beauty cucokkal teli üzlettel szemben (Elizabeth Arden, Rituals,....) van EZ az apartman. Kisebb, kevésbé trendi, de az elhelyezkedése mindent visz. 

praga_3.png

 

ÉTEL/ITAL
És akkor térjünk is rá a lényegre! Prágában sok a látnivaló, és a középkori hangulatú kis utcákban el lehet romantikusan andalogni. De a gasztronómia és a sör természetesen még rossz idő esetén is ott van nekünk! A város a Pilsnerről és a Staropramenről híres, meg persze számos sörről amit most nem sorolok fel. Az elképzelésem az volt, hogy majd bemegyek egy ilyen régi sörözőbe, és majd választhatok a sörök hosszú sorából - de egyáltalán nem ez a helyzet. Helyenként 2 - max 4 sört csapolnak (a tradicionálisabb helyeken legalábbis), igaz, azt több száz éve teszik. A kedvenc ilyen régi helyünk, ahol 500 éves recept alapján főzik a saját sörüket, az U Medvidku. A kaja valami isteni, a Budvar guláš-t és a saját sörükből készült szósszal felszolgált kolbászt itt meg kell kóstolni! A hely hangulata nagyon jó, valahogy olyan otthonos az egész. Kifelé menet pedig érdemes falkapni ajándéknak vagy magunknak néhány palackot a helyben készült sörből, az OldGott-ból. Mi annyira kedveljük ezt a helyet, hogy legutóbb 3 napból 2-szer itt vacsoráztunk ( de csak mert a 3. napon nem fértünk be...) 
Másik kedvenc helyünk az U Tří RůžíItt nagyobb a sörválaszték, a csokit idéző barna sört nagyon tudom ajánlani. Mellé pedig a cipóban tálalt guláš-t ne hagyjátok ki! 
Az egyik leghíresebb hely pedig, ami minden turista listáján ott szerepel, az U Fleků. Na itt tényleg olyan hangulatot találhatunk, amit máshol nem. A hely 500 éves működik, és nagyjából úgy néz ki, hogy tele van pakolva hosszú asztalokkal és padokkal. Ha szerencséd van, le tudsz ülni, mások közvetlen közelébe - aki ragaszkodik a privát szférájához, az bajban lesz. És támad is a pincér, kérdés nélkül hozza a sört és a becherovkát. Rendelés? Ugyan! Ha kifogyott, máris érkezik az utánpótlás. Az biztos, hogy igazi élmény egy itt eltöltött este. 
Amit a városban nézelődve meg kell még kóstolni, az a trdlo - vagyis kürtőskalács. Prágában divat megbolondítani például jégkrémmel, csokival, tejszínhabbal, gyümölccsel és amit el tudtok képzelni. A Károly hídtól az óváros felé tartva van a Good Food nevű hely, ott érdemes megkóstolni, főleg a Strudel verziót - kompótszerűen elkészített almával, mazsolával, dióval és tejszínhabbal van megtöltve. 
Ó és utolsó reggelünkön fedeztük fel a Paul Patisserie-t. Ha egy igazán jó reggelire, vagy brunchra vágytok, itt a legjobb helyen jártok. Több helyen is megtalálható a városban, és a tortáktól a macaronon át a leggusztusosabb szendvicsekig mindent megkaptok itt. Ez a hely konkrétan hiányzik...


praga_5.pngpraga_6.pngpraga_8.png

LÁTNIVALÓK
Nem fogom tudni maradéktalanul összeszedni, mit érdemes Prágában megnézni. A neten egyébként is minden fent van. A Károly híd, az Óváros főtere, az arany Utcácska mind gyönyörű - és nagyon zsúfolt is. Viszont ha betérünk egy-egy kisebb utcába, vagy a folyópart mentén sétálunk, a város lelassul és akkor válik igazán élvezhetővé. Érdemes elsétálni így hídtól hídig (volt olyan nap, hogy 19 km-t tettünk meg "pihenés" címszó alatt...) A John Lennon fal felé menet van például egy kis malom, folyócska felett a hozzá tartozó romantikus épületekkel és van egy pont, amikor úgy érezhetjük, mintha másik városba csöppentünk volna. Szóval térjetek le a fő látnivalók útvonalától, és tévedjetek el kicsit. Megéri. 

SHOPPING
Önmagában megér egy külön posztot... Kezdjük azzal, hogy Prágában van Sephora, minden fantasztikus benne kapható márkával együtt. Mindjárt a vonatállomáson is (hello last minute shopping indulás előtt). Vannak középméretű üzleteke, ahol Elizabeth Arden, Rituals és sok más, itthon nem kapható terméket lehet találni. Ruhák terén: Topshop, Next, Pinkoo -  csak néhány üzlet ahova egy icipicit be lehet térni. Ha éppen esik... A Topshoba előbb említett ok miatt én is betértem, Instastoriesban láthattátok is miket próbáltam fel. És a Sephorát sem hagytam ki. Egy mini haul is tervben van, de az biztos, hogy találkoztok majd a beszerzett darabokkal itt a blogon is. 

praga_2.pngpraga_9.pngpraga_11.png

 

Jártatok már Prágában? Van esetleg tippetek a várossal kapcsolatban?

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása